بادکنک آبی ، بادکنک قرمز
بازیکن با توجه به رنگی که شما نام می برید، به بادکنک های رنگی اویزان شده ،ضربه می زند.
هدف بازی : پرورش دقت ، توجه وتمرکز
محدوده سنی : 4 تا 6 سال
تعداد بازیکنان : محدودیتی ندارد
نوع بازی : فردی/گروهی/کلاسی
وسایل لازم : بادکنک ، طناب ، نخ ، موسیقی
پیش از بازی
دو بادکنک در دو رنگ قرمز و آبی یا هر رنگ دیگری که مایل بودید تهیه کنید . هر دو بادکنک را باد کنید و انتهای آن را بایک نخ تقریبا بلند ببندید.
طنابی آماده کنید و آن را مانند طناب لباس ، در قسمت مناسبی ، از یک طرف به طرف دیگر ببندید .
نخ بادکنک هارا در کنار هم به طناب ببندید ، طوری که بادکنک ها در هوا آویزان باشند و بازیکن همان طورکه روی زمین ایستاده ، بتواند به راحتی با دست به آن ها ضربه بزند.
یک موسیقی کودکانه ی کوتاه « یک تا سه دقیقه ای » تهیه کنید و وسیله ای برای پخش آن در نظر بگیرید . این وسیله می تواند تلفن همراه ، اسپیکر ، دستگاه پخش و مانند آن باشد.
روش بازی(فردی)
از بازیکن بخواهید یک قدم عقب تر از بادکنک ها بایستد . با اعلام شروع بازی ، موسیقی را پخش کنید .
بهر بار یک رنگ را نام ببرید. گاهی قرمز و گاهی آبی . بازیکن باید با شنیدن نام هر رنگ ، ضربه ای به بادکنکی که آن رنگ را دارد بزند.
می توانید گاهی یک رنگ را چند بار پشت سر هم نام ببرید. همچنین می توانید سرعت خود را در گفتن رنگ ها تغییر دهید. مثلا برای چند ثانیه ، بعد از گفتن نام هر رنگ مکث کوتاهی داشته باشید ، بعد شروع کنید رنگ ها را به سرعت نام ببرید.
بازی را تا زمانیکه موسیقی پخش می شود ادامه دهید .
اگر بازیکن نتوانسته بود سازه ای دقیقا مثل سازه ی شما بسازد ، در مرحله بعد دوباره سازه ای با همان سطح سادگی بسازید و بازی را به همان صورت تکرار کنید ، مثلا ممکن است این بار سه سازه ی قرمز بردارید و آن ها را به صورت پلکانی به هم وصل کنید.
وقتی بازیکن توانست سازه ای را دقیقا مانند سازه ی شما آماده کند ، سازه ی دشوارتری بسازید ، مثلا تعداد و تنوع رنگ ها را افزایش دهید و همچنین شکل سازه را متنوع تر و دشوار تر کنید. توجه داشته باشید که سطح دشواری باید به تدریج ، مرحله به مرحله و بعد از موفقیت بازیکن در هر مرحله افزایش یابد.
بازی را تا هر زمان که وقت شما یا حوصله و تمایل بازیکن اجازه می داد ، ادامه دهید.
تغییر در بازی
می توانید از بازیکن بخواهید بعد از هر بار ضربه زدن به یک بادکنک ، سریع یک چرخ زده و سپس به بادکنک بعدی که رنگش را نام می برید ، ضربه بزند . در این صورت به دقت ، تمرکز و سرعت عمل بیشتری نیاز دارد.
می توانید از بازیکنان بزرگتر بخواهید هر بار که به بادکنک قرمز ضربه ای میزنند ، بعد از آن یک چرخش بزنند و بعد از هر ضربه به بادکنک آبی ، یک بار دستانشان را به هم بزنند.در این صورت ، دقت و تمرکز بیشتری نیاز است .
می توانید از قبل صدای خود یا فرد دیگری که پشت سر هم رنگ های بادکنک ها را نام می برد، ضبط کنید و هنگام بازی فقط همین صدارا پخش کنید. در صورت امکان ، این صدا می تواند صدای خود بازیکن باشد.
می توانید از چند توپ یا عروسک پارچه ای سبک استفاده کنید و به جای بادکنک آن هارا به طناب وصل کنید.
می توانید با استفاده از کاغذ های رنگی ، چند شکل هندسی درست کنید و آن ها را روی دیوار بچسبانید . هر شکل هندسی یا هر رنگی را که نام می برید ، بازیکن باید به سرعت با کف دست روی آن ضربه بزند . بهتر است بازیکن برای این بازی ، دستکش نرم در دست داشته باشد و به او تذکر دهید که محکم ضربه نزند ، یا می توانید اشکال هندسی را به جای دیوار ، روی یک بالش نرم نصب کنید و بالش را جلوی بازیکن بگذارید.
به جای گفتن رنگ ، برای هر بادکنک از یک کلمه ی نمادین که از قبل مشخص کرده اید ، استفاده کنید ؛ مثلا به جای آبی بگویید باران و به جای قرمز بگویید گل . این تغییر ، به تمرین تمرکز بیشتر کمک می کند .
گاهی به جز دو رنگی که دو بادکنکش را دارید ، یک رنگ بی ربط که در بین بادکنک ها نیست هم بگویید . مثلا علاوه بر رنگ قرمز و آبی ، رنگ سبز یا زرد را هم بگویید. در این موقع بازیکن نباید به هیچ بادکنکی دست بزند وگرنه بازی تمام می شود.
یک بادکنک در اختیار بازیکن قرار دهید و از او بخواهید تا زمانیکه موسیقی پخش می شود ، تلاش کند تا آنجا که می تواند به آن ضربه بزند و مانع به زمین افتادن آن شود .
به جای دو بادکنک با دو رنگ ، از تعداد بیشتری بادکنک استفاده کنید که هر کدام رنگ متفاوتی داشته باشد. در انتخاب تعداد بادکنک ها به سن و توانمندی بازیکن توجه کنید. بهتر است تعداد بادکنک ها بیشتر از پنج عدد نباشد.
طناب را طوری نصب کنید که روی یک دیوار قرار بگیرد . بادکنک ها را نیز طوری به طناب وصل کنید آویزان نباشند و به دیوار بچسبند . از تعداد زیادی بادکنک استفاده کنید که هر چند تا از آن ها یک رنگ واحد داشته باشند. مثلا سه بادکنک آبی ، چهار بادکنک سبز ، پنج بادکنک صورتی و . . . در هر مرحله ، یکی از رنگ ها را نام ببرید و از بازیکن بخواهید با استفاده از یک سوزن ، به سرعت همه ی بادکنک هایی که آن رنگ است را بترکاند.
فقط یک بادکنک به طناب آویزان کنید و از بازیکن بخواهید با شنیدن موسیقی یک بار با دست راست و یک بار با دست چپ به بادکنک ضربه بزند و همزمان ضربه هایش را بشمارد . در این صورت ، بازیکن علاوه بر این که فعالیت جسمی دارد ، باید برای ردیابی کردن بادکنکی که به آن ضربه زده به حرکت بادکنک توجه و دقت کند و همچنین مسیر حرکت بعدی بادکنک را نیز پیش بینی کند . به علاوه ، چون باید یک بار با دست راست و یک بار با دست چپ به توپ ضربه بزند ،هر دو نیمکره ی مغز فعال می شود .
در تغییر بالا ، از بازیکن بخواهید همانطور که به بادکنک ضربه میزند ، به جای شمردن ، به سوال های شما پاسخ بگوید. برای مثال ، چه غذایی را بیشتر دوست دارید ؟ از چه رنگی بیشتر خوشت می آید ؟چه کارتون تلوزیونی را بیشتر دوست داری؟ نام چند نفر از دوستانت را نام ببر و . . .
اجرای گروهی و کلاسی
به منظور اجرای گروهی بازی ، بازیکنان را به دو گروه مساوی تقسیم کنید . به هر گروه تعدای بادکنک هم رنگ بدهید . مثلا به بازیکنان گروه اول بادکنک قرمز و به بازیکنان گروه دوم بادکنک آبی بدهید. بهتر است بادکنک ها به تعداد بازیکنان باشد تا هر بازیکن یک بادکنک داشته باشد . بازیکنان را طوری در زمین بازی پخش کنید که دو گروه از هم جدا نباشند .از بازیکنان بخواهید با شنیدن صدای موسیقی ، بادکنک هایشان را به بالا پرتاب کنند و طوری به آن ها ضربه بزنند که روی زمین نیوفتند و در ضمن مراقب باشند که خودشان هم به یکدیگر برخورد نکنند. بازیکنان می توانند « و باید » به جز بادکنک خود ، به بادکنک بقیه هم گروهی های خود نیز ضربه بزنند ؛ اما بازیکن هیچ تیمی نباید به بادکنک تیم مقابل دست بزند وگرنه همراه با بادکنکش از بازی اخراج می شود و تیمش باید با نفرات کمتری بازی را ادامه دهد . در طی بازی ، اگر بادکنکی روی زمین افتاد ، بازیکنان ، دیگر نمی توانند آن را بردارند . با قطع موسیقی ، بازیکنان بادکنک ها را با دست می گیرند و بازی را متوقف میکنند. گروه برنده گروهی است که پس از پایان یافتن صدای موسیقی ، تعداد بیشتری بادکنک برایش باقی مانده باشد .
در اجرای گروهی ، دانش آموزان را به گروه های سه تا پنج نفره تقسیم کنید . برای هرگروه یک بادکنک به طناب بیاویزید، سپس از نفر اول هر گروه بخواهید کنار بادکنک مربوط به گروه خودش بایستد و همزمان که از یک تا ده می شمارد به نوبت با دست راست و سپس با دست چپش به بادکنک ضربه بزند . سپس نفر دوم این گروه به همین ترتیب عمل کند و بعد نفر سوم و . . . تا آخرین نفر گروه بازی را به همین ترتیب ادامه دهید . هر گروه که اعضایش زودتر توانستند این فعالیت را انجام دهند ، برنده هستند . اگر در حین بازی یکی از اعضا در شمارش اشتباه کرد باید از اول شروع به شمردن و ضربه زدن به بادکنک کند یا اگر فراموش کرد که یک بار با دست راست و یک بار با دست چپش ضربه بزند هم باید از ابتدا شروع کند .
می توانید بازی را به همان شیوه ای که در قسمت « روش بازی » توضیح داده شد ، با کل کلاس اجرا کنید . به این منظور ، بازیکنان می توانند به نوبت « هر کدام دو دقیقه » بازی کنند یا در صورت امکان ، برای هر بازیکن یک طناب و دو بادکنک ببندید تا همه باهم بازی کنند. راه دیگر این است که هر تعداد که امکانش را دارید طناب و بادکنک ببندید . مثلا پنج تا ، آن گاه بازیکنان پنج تا پنج تا بازی کنند .
به منظور اجرای کلاسی بازی ، بادکنک های زیادی در رنگ های مختلف باد کنید . تعداد یکی از رنگ ها باید بیشتر از بقیه باشد . مثلا اگر سی بادکنک دارید ، 15 تا 20 تای آن ها قرمز باشد. همه ی بادکنک ها را در کلاس پخش کنید تا بازیکنان با آن ها بازی کنند . بعد از کمی بازی ، از بازیکنان بخواهید سعی کنند تا جایی که میتوانند بادکنک هایی با رنگ قرمز « یا هر رنگ دیگری که تعدادش در بین بادکنک ها از همه بیشتر است » جمع آوری کنند . هر کس تعداد بیشتری بادکنک جمع کرد ، برنده است .
تغییر بالا را انجام دهید ؛ ولی به جای این که تعداد یک رنگ از بادکنک هارا بیشتر از بقیه تهیه کنید ، رنگ هارا به طور تصادفی انتخاب کنید . آن گاه با استفاده از ماژیک ، روی برخی از بادکنک ها ، شکلی بکشید « مثلا یک گل یا حیوان » یا علامتی بگذارید « مثلا ضربدر یا علامت سوال » . از بازیکنان بخواهید بادکنک هایی را جمع آوری کنند که روی آن ها شکل یا علامتی وجود دارد .
در استخر توپ از بازیکنان بخواهید هم زمان با پخش موسیقی یا خواندن یک آواز دسته جمعی ، توپ هایی را که رنگ خاصی دارند « مثلا زرد » جمع آوری کنند و داخل کیسه ای بریزند . هر کس توپ بیشتری جمع آوری کرد برنده است .
بسیاری از نمونه های مطرح شده در قسمت تغییر در بازی را در شکل گروهی و کلاسی هم می توان اجرا کرد.
نکته
به بازیکنان تذکر دهید ممکن است در حین بازی بادکنکی بترکد ، پس جیغ نزنند و ناراحت نباشند.
چند بادکنک اضافه همراه داشته باشید که در صورت ترکیدن یکی از بادکنک ها ، بادکنک دیگری را جانشین کنید.
این بازی به تقویت هوش جنبشی ـ حرکتی نیز کمک میکند.
پخش همزمان موسیقی و بیان نام رنگ ها ، باعث می شود که بازیکن به توجه شنیداری بیشتری نیاز داشته باشد.
نویسنده: دکتر مهری فاتحی