موسیقی آب
بازیکن بااستفاده از چند عدد لیوان آب موسیقی مینوازد وبا چشم بسته دو لیوانی را که صدای یکسان دارند پیدا میکند.
هدف بازی:تقویت حس شنوایی
محدوده سنی : 5 تا 6 سال
تعداد بازیکنان : محدودیتی ندارد
نوع بازی : انفرادی/کلاسی
وسایل لازم : چند عدد لیوان آب, مداد یا قلم موی نقاشی, چشم بند
پیش از بازی
روی میز چهارعدد لیوان هم شکل وهم اندازه قراردهید. درون دو لیوان به یک اندازه آب بریزید.درون دو لیوان دیگر نیز مقداری آب بریزید که باهم برابر و از دو لیوان قبلی متفاوت باشد.
برای بازیکن دو عدد مداد یا قلم موی نقاشی و یک عدد چشم بند تمیز تهیه کنید که وقتی آن را می بندد نتواند جایی را ببیند, اما چشم هایش هم اذیت نشود.
روش بازی
*لیوان هارا بدون ترتیب خاصی روی میز بچینید. مداد ها را به بازیکن بدهید و از او بخواهید با ضربه زدن روی لبه ی لیوان ها به هرشکلی که مایل است, صداهایی شبیه موسیقی تولید کند. او را در این مرحله آزاد بگذارید تا ضربه ها و صداهای مختلف را امتحان کند و از این تجربه لذت ببرد.
*در مرحله ی بعد با استفاده از چشم بند، چشم بازیکن را ببندید و ازاو بخواهید بازی را به همان صورت، اما با چشم بسته ادامه دهد. به او یادآوری کنید به صداها خوب گوش کند و سعی کند آن صداها را به خاطر بسپارد.
*درمرحله ی سوم یکی از لیوان ها را انتخاب کنید و از بازیکن بخواهید بازهم با استفاده از مدادش،یک یا دو ضربه به آن بزند و با دقت به صدایی که از این ضربه یا ضربه ها تولید می شود،گوش دهد.سپس شروع کند به لیوان های دیگر نیز ضرباتی وارد کند.
*او این کار را ادامه میدهد تا بتواند تشخیص دهد لیوانی که جفت لیوان اول است و به اندازه ی آن آب دارد،کدام است.
*بازی با شناسایی لیوان مد نظر به اتمام میرسد؛ حتی اگر این لیوان،دومین یا سومین لیوانی باشد که بازیکن به آن ضربه میزند.
*میتوانید بازی را با تغییر دادن میزان آب داخل لیوان ها(با حفظ جفت بودن آن ها) ادامه دهید.
تغییر در بازی
به جای لیوان آب،می توانید از اشیا, دیگری استفاده کنید. برای مثال،قوطی های دارویی که خالی و شسته شده باشد، کاسه های استیل در سایزهای مختلف، قوطی آب معدنی یا نوشابه، لیوان های پلاستیکی یا سفالی…
در صورت امکان،یک بلز در اختیار بازیکن قرار دهید تا با چشم باز به آن ضربه بزند و به صداهای آن خوب گوش کند. پس از چند دقیقه،چشم بازیکن را ببندید و با استفاده از یکی از مضراب ها روی یکی از تیغه های بلز ضربه بزنید. سپس دوباره چشم بازیکن را بازکنید واز او بخواهید یکی یکی روی میله های بلز ضربه بزند و میله ای که شما روی آن ضربه زده اید شناسایی کند. بازیکنانی که با نت های موسیقی آشنایی دارند، باید نام آن نت را نیز بیان کنند. این شکل از بازی به پرورش حافظه ی شنیداری نیزکمک میکند.
چند وسیله ی مختلف انتخاب کنید با مضراب روی آن ها ضربه بزنید تا بازیکن آن هارا ببیند و بشنود و در ادامه با چشم بسته آن هارا شناسایی کند. این تغییر به پرورش حافظه ی شنیداری و دقت و توجه کمک میکند.
به جای مداد یا قلم مو می توانید از دو تکه چوب هم اندازه و هم شکل نیز استفاده کنید.
برای بازیکنانی که توانمندی بیشتری دارند از تعداد لیوان های بیشتری استفاده کنید.مقدار آبی که درلیوان ها می ریزید باید برای هر جفت لیوان برابر باشد.
در همه ی لیوان ها، به جزء یکی، برابر آب بریزید. از بازیکن بخواهید از طریق ضربه زدن به لیوان ها لیوانی را که مقدار آب داخل آن به نسبت بقیه ی لیوان ها متفاوت است، پیدا کند.
اجرای کلاسی
به منظور اجرای کلاسی، می توانید یک سری لیوان را طبق دستورالعملی که در قسمت پیش ازبازی گفته شد،آماده کنید. هریک از بازیکنان به نوبت و طبق قرعه کشی،پشت میز قرارمی گیرند و بازی را انجام می دهند. بعد ازاینکه چند بازیکن بازی کردند، میزان آب داخل لیوان هارا تغییردهید.در این شکل از بازی،بهتر است از یک مربی کمکی برای سرگرم کردن بازیکنانی که هنوز نوبتشان نشده است، استفاده کنید.
بسیاری از قسمت های مطرح شده در بخش تغییر در بازی را در شکل کلاسی هم می توان اجرا کرد.
نکته
لیوان هایی انتخاب کنید که لبه های کلفت داشته باشند.لیوان هایی که لبه های ظریف دارند،خطرناک تر هستند.زیرا ممکن است موقغی که کودک به آن ها ضربه میزند، بشکنند وباعث آسیب رسیدن به او شود.
به بازیکنان بگویید نباید ضربه هایی که به لیوان ها می زند خیلی محکم باشد.
بهتر است یک رومیزی پارچه ای نخی روی میز پهن کنید تا در صورتی که لیوان ها وارونه شدند، مشکلی پیش نیاید.
این بازی باید در مکانی کاملا آرام و بدون سروصدا انجام شود.
اگر این بازی را با چند بازیکن انجام می دهید برای هر بازیکن یک چشم بند جداگانه استفاده کنید. می توانید از خود بازیکنان بخواهید برای خودشان چشم بند بیاورند.
مراقب باشید چشم بند را طوری نبندید که باعث آزاررساندن به چشمان بازیکن شوید.
مطمئن شوید بازیکن نمی تواند از زیر چشم بند چیزی ببیند.
این بازی به پرورش حافظه ی شنیداری نیز کمک می کند.
نویسنده: دکتر مهری فاتحی