کدوم در مال منه؟
بازیکن در ظرف هارا از روی برچسب های مشابه شناسایی و با یکدیگر جفت میکند.
هدف بازی: تقویت حس بینایی
محدوده سنی : 4 تا 6 سال
تعداد بازیکنان : محدودیتی ندارد
نوع بازی : انفرادی/کلاسی
وسایل لازم : قوطی های دارویی، برچسب های تصویری
پیش از بازی
تعداد 24 برچسب کوچک تهیه کنید که دو به دو باهم جفت باشند.روی این برچسب ها میتواند تصاویر کارتونی، گل، ماشین و……. وجود داشته باشد.
تعداد 12 عدد قوطی دارویی کوچک تهیه کنید که محتویات ان را بتوان از بیرون مشاهده کرد. در قوطی هارا باز کنید و داخل در و قسمت داخلی قوطی را برچسب مشابه بزنید، به نحوی که هر قوطی و در آن تصویری یکسان و یک رنگ و یک اندازه داشته باشد و این تصویر با تصویر دیگر قوطی ها و درها متفاوت باشد. در واقع هر قوطی فقط با یک در جفت شود.
در ها را یک سمت میز و قوطی هارا سمت دیگر میز قرار دهید. درها و قوطی ها باید به طور وارونه و در چند ردیف روی میز قرار گیرند، طوری که معلوم نباشد کدام در مربوط به کدام قوطی است.
روش بازی
از بازیکن بخواهید یکی از قوطی هارا بردارد داخل آنرا نگاه کند و بگوید چه تصویری می بیند.
سپس از بین درها یک در را بردارد و نگاه کند. اگر مثل هم بودند که در قوطی را ببندد و آن هارا کنار بگذارد، ولی اگر دری که تصویر مشابه تصویری که درون قوطی دیده است نبود، دوباره آن را به پشت سر جای قبلی اش قرار دهد و در دیگری را انتخاب کند.
بازیکن آنقدر این کار را ادامه میدهد تا سرانجام در مناسب پیدا شود و آنرا روی قوطی ببندد.
بازی به همین ترتیب ادامه می یابد تا بازیکن تمام قوطی هارا با درهایشان جفت کند. در پایان کار با کمک خود بازیکن در قوطی هارا باز کنید، داخل قوطی هارا نگاه کنید و تعداد قوطی های صحیح را بشمارید.
تغییر در بازی
میتوان قوطی هارا به نحوی آماده کرد تا بازیکن بتواند آن هارا سه تا سه تا درکنار هم قرار دهد. به این منظور لازم است از هر برچسب سه عدد داشته باشید که از هر لحاظ به هم شبیه باشند. به این ترتیب، طبقه بندی را نیز به بازیکن آموزش میدهید.
میتوان قوطی هارا به نحوی آماده کرد تا بازیکن بتواند آن هارا سه تا سه تا در کنار هم قرار دهد. به این منظور لازم است از هر برچسب سه عدد داشته باشید که از هرلحاظ به هم شبیه باشند. به این ترتیب، طبقه بندی را نیز به بازیکن آموزش میدهید.
میتوان به جای برچسب هااز انواع رنگ ها نیز استفاده کرد. به این ترتیب که با ماژیک ، داخل هر قوطی و در اآن یک علامت هم رنگ بگذارید. مثلا داخل یک قوطی و در آن با ماژیک نارنجی و داخل قوطی و در دیگر با ماژیک بنفش علامت بگذارید. میتوانید از رنگ هایی که شبیه به هم هستند، نیز استفاده کنید. مثلا داخل یک قوطی و در آن با ماژیک آبی پررنگ علامت بزنید و داخل یک قوطی و در آن با ماژیک آبی کم رنگ. در این صورت، بازیکن باید دقت بیشتری برای جفت کردن قوطی ها و درهایشان داشته باشد.این شکل از بازی، به آموزش رنگ ها نیز کمک میکند.
میتوانید شکل های هندسی مختلفی با رنگ ها و اندازه های مختلف تهیه کنید و داخل قوطی ها و درهایشان بچسبانید. مثلا میتوانید چند جفت دایره ، مربع،مستطیل و مثلث کوچک در هر یک از رنگ های قرمز، آبی، زرد و بنفش تهیه کنید. بطوری که از هر شکل در همه ی رنگ ها داشته باشید. به همین ترتیب، یک سری شکل در اندازه ی بزرگ و با رنگ های مختلف درست کنید. حال میتوانید مثلا یک جفت دایره ی زرد کوچک را داخل یک قوطی و در آن بچسبانید و یک جفت دایره ی زرد بزرگ را داخل یک قوطی و در آن بچسبانید و به همین ترتیب از سایر شکل های هندسی که اندازه و رنگ های متفاوت دارند، استفاده کنید. در اینجا بچه ها علاوه بر شکل باید به اندازه و رنگ برچسب ها نیز توجه کنند، لذا این شکل از بازی، به آموزش اشکال هندسی، اندازه ها و رنگ هانیز کمک میکند.
میتوانید محیطی را فراهم کنید تا بازیکن برای پیدا کردن قوطی ودر مناسبش از یک سمت اتاق به سمت دیگر فعالیت ورزشی مثل لی لی داشته باشد. به این منظور، دو میز در دوطرف اتاق بگذارید که روی یکی درها را قرار داده اید و روی دیگری قوطی هارا. بازیکن باید یک قوطی را بردارد و لی لی کنان به سمت میز درها برود. وقتی در مناسب را پیدا کرد، دوباره لی لی کنان (یا مثلا به حالت دو، قورباغه ای، خرگوشی، پروانه زدن و…) به طرف میز قوطی ها برگردد. قوطی را که با درش جفت کرده است در یک گوشه از میز بگذارد و یک قوطی دیگر بردارد و بازی را به همین ترتیب ادامه دهد. این شکل از بازی به پرورش هوش جنبشی، حرکتی نیز کمک میکند.
در تغییر فوق، میتوانید از بازیکن بخواهید برای هر قوطی، با شیوه ی متفاوتی به طرف میز دیگر برود.
میتوانید زمان مشخصی برای انجام این بازی در نظر بگیرید. مثلا بازیکن پنج دقیقه وقت دارد تا 12 قوطی را با درهایش جفت کند. در این صورت، سرعت و هوش جسمی حرکتی وی نیز تقویت میشود.
برای جذاب تر شدن بازی می توانید در حین کار، از موسیقی بدون کلام یا موسیقی کودکانه نیز استفاده کنید.
اجرای کلاسی
به منظور اجرای کلاسی بازی، به هر بازیکن چند قوطی بدهید. در همه ی قوطی هارا داخل یک سبد بریزید و مخلوط کنید. میتوانید چند در اضافی هم داخل سبد بریزید که برخی هیچ برچسبی نداشته باشند و برخی برچسب هایی داشته باشند که با برچسب هیچ یک از قوطی ها جفت نباشد. از بازیکنان بخواهید دور سبد بنشینند. درصورتی که تعداد بازیکنان زیاد است و جای همه دور سبد نمیشود، بهتر است به جای ریختن درها در سبد، آنهارا روی زمین یا یک میز یا در یک سینی بزرگ بریزید. بازیکنان باید سعی کنند درهای مربوط به قوطی های خود را پیدا کنند. هر بازیکنی که زودتر در همه ی قوطی هایش را پیدا کرد و بست برنده است.
در تغییر فوق، میتوانید درهارا به بازیکنان بدهید تا قوطی های جفت آنهارا پیدا کنند.
بسیاری از قسمت های مطرح شده در بخش تغییر در بازی، در شکل کلاسی هم می توان اجرا کرد.
نکته
در این بازی علاوه بر تقویت حس بینایی، با باز کردن و بستن در قوطی، بازیکن ناخودآگاه به دست ورزی نیز می پردازند. با باز و بسته کردن در قوطی حالتی چرخشی در دست و مچ دست بازیکنان انجام میگیرد که بعدا برای مهارت نوشتن به آنها کمک میکند.
در این بازی، حافظه ی دیداری نیز تقویت میشود.
دقت کنید قوطی ها همه یک شکل، یک اندازه و یک رنگ باشد.
هر چقدر جفت برچسب ها با بقیه ی جفت ها شباهت بیشتری داشته باشند، بازی از سطح دشواری بالاتری برخوردار خواهد بود. مثلا ممکن است تصویر یک جفت از برچسب ها، یک گربه ی کاملا سفید باشد و تصویر جفت دیگر، همان گربه ی سفید که روی گوشش یک لکه ی مشکی وجود دارد. در این صورت بازیکن باید دقت بالایی داشته باشد و گربه ی کاملا سفید را با گربه ی خالدار جفت نکند. لذا دقت و توجه بازیکن نیز افزایش می یابد
نویسنده: دکتر مهری فاتحی