یک مرغ دارم
بازیکنان با اعلام تعداد تخم مرغ هایی که مرغشان در هر روز دارد، به صورت ریتمیک شمارش اعداد را تمرین می کنند.
هدف بازی: پرورش و ارتقاء مهارت های زبانی، حافطه، دقت، تمرکز، توجه، سرعت عمل، تفکر منطقی، مهارت های عددی و تفکر انتزاعی
محدوده سنی : 5 تا 9 سال
تعداد بازیکنان : 2تا 20
نوع بازی : گروهی
وسایل لازم : هیچ چیز
پیش از بازی
به هیچ کاری نیاز نیست.
روش بازی (فردی)
بازیکنان به صورت یک دایره دور هم می نشینند. ابتدا از آنها بخواهید همه با هم شروع به خواندن ریتمیک اعداد کنند و آنها از عدد 1 شروع می کنند و تا عددی که اکثر بازیکنان بلدند می شمارند.
بازی، شبیه بازی سنتی یک مرغ دارم اجرا می شود. با این تفاوت که کسی عددی مختص به خود ندارد و همه اعداد باید به ترتیب گفته شوند. به این منظور، گفت وگوی بازیکنان به صورت زیر انجام می شود:
بازیکن اول: « یه مرغ دارم، روزی 1 تخم می ذاره»
بازیکن دوم: « چرا یکی؟»
بازیکن اول: « پس چند تا؟»
بازیکن دوم: « 2تا؟»
بازیکن سوم: « چرا 2 تا؟»
بازیکن دوم: « پس چند تا؟»
بازیکن سوم: « 3تا»
بازیکن چهارم: « چرا 3 تا؟»
…
اینکه شمارش تا چه عددی ادامه یابد، بستگی به این موضوع دارد که اکثر بازیکنان تا چه عددی را بتوانند بشمارند. وقتی به آخرین عددی رسیدید که بازیکنان بلدند، به بازیکن بعدی بگویید که دوباره از یک شروع کند. به عنوان مثال، شما 15 بازیکن 5 ساله دارید و این بازیکنان می توانند تا عدد 10 را به درستی بشمارند. حالا بازی، از نفر دهم به بعد به این صورت انجام می شود:
بازیکن نهم: «پس چند تا؟»
بازیکن دهم: « 10 تا»
بازیکن یازدهم: «چرا 10 تا؟»
بازیکن دهم: «پس چند تا؟»
بازیکن یازدهم: «یکی»
بازیکن دوازدهم: «چرا یکی؟»
بازیکن یازدهم: «پس چند تا؟»
بازیکن دوازدهم: «2تا»
بازیکن سیزدهم: «چرا 2 تا؟»
اگر بازیکنان به تعداد اعدادی که شمارش می شوند بودند (مثلا ده بازیکن دارید و بازیکنان تا ده را می توانند بشمارند) دور بازی مدام تکرار می شود. یعنی بعد از اینکه بازیکن دهم گفت «10تا» بازیکن اول می پرسد: «چرا 10 تا؟» و در پاسخ به «پس چند تا؟» می گوید«یکی.»
در دفعات اول اجرای بازی، کسی از بازی حذف نمی¬شود و اشتباهات را شما یا سایر بازیکنان برطرف کنید، اما وقتی بازیکنان تسلط بیشتری بر بازی و شمارش پیدا کردند، هر کس جمله¬ای را که باید بگوید به درستی نگوید یا در شمارش اعداد، اشتباه یا تاخیر داشته باشد از بازی حذف می¬شود تا سرانجام فقط دو نفر در بازی باقی بمانند.
تغییر در بازی
اگر بازیکنان یا بسیاری از آنها در شمارش اعداد ضعیف هستند، ابتدا از چند بازیکن قوی بخواهید هر کدام یک بار از یک تا عددی مشخص را با صدای بلند بخوانند. سپس یک بار همه بازیکنانی که شمارش را بلد هستند با هم، همخوانی کنند.
یک سبد پر از توپ پینگ پنگ یا کاغذ مچاله شده به بازیکن اول بدهید. یک سبد خالی نیز در وسط دایره بگذارید. وقتی بازیکن اول می گوید: « یه مرغ دارم روزی 1 تخم می ذاره.» بازیکنان باید همه باهم بگویند: «نشون بده ببینیم.» آنگاه بازیکن اول یک توپ برمی دارد و با گفتن عدد یک آن را داخل سبد وسط کلاس می اندازد. سپس بازی به همین صورت ادامه می یابد. یعنی بازیکن دوم، بعد از اینکه بازیکن اول پاسخ می دهد: «پس چند تا؟» بازیکن دوم می گوید: «2تا» و همه بازیکنان می گویند: «نشون بده ببینیم.» حال بازیکن دوم، سبد توپ را از بازیکن اول می گیرد و در حالی که دو توپ را می شمارد، آنها را داخل سبد وسط کلاس می اندازد: «یک، دو» و بازی تا انتها به همین صورت ادامه می یابد.
نکته
این بازی شبیه بازی سنتی «یه مرغ دارم» است. بازی «یه مرغ دارم» در پرورش دقت و تمرکز و توجه بازیکنان بسیار موثر است و در این شکل از اجرای بازی، به تمرین شمارش نیز پرداخته شده است.
این بازی بیشتر مناسب بازیکنانی است که تا حدودی، شمارش اعداد را از قبل آموخته اند و حالا علاوه بر تمرین بیشتر آن، به دقت و تمرکز و توجه نیز می پردازند.
نویسنده: دکتر مهری فاتحی