من فرق دارم
بازیکن در این بازی باید از بین هرگروه از وسایل،وسیله ای را که به شکلی با سایر وسایل هم خوانی ندارد،پیدا کند.
هدف بازی : پرورش وارتقاء مهارت های زبانی ، حافظه ، دقت ، تمرکز ، توجه ، سرعت عمل ، تفکر منطقی ، استدلال ، سازماندهی ادراکی ، ادراک دیداری ، تفکر انتزاعی ، تجزیه وتحلیل ، استفاده معنادار ازحقایق وجمع بندی مفاهیم کلی
محدوده سنی : 4 تا 7 سال
تعداد بازیکنان : 2 تا 10 نفر
نوع بازی : انفرادی/گروهی
وسایل لازم : وسایل در دسترس و بی خطر
پیش از بازی
در این بازی ،ابتدا شکل انفرادی توضیح داده می شود.سپس در قسمت تغییرات به نحوه ی اجرای شکل گروهی اشاره می شود.
تعدادی از وسایل بی خطر و در دسترس فراهم کنید.وسایل را در گروه های چهارتایی تقسیم کنید. درهرگروه سه وسیله مناسب و یک وسیله نامناسب قرار دهید.بهتراست دست کم9گروه از اشیاء داشته باشید.به عنوان مثال، از جدول انتهای همین بازی استفاده کنید.
روش بازی
چهار شیء اول را جلوی بازیکن بگذارید.شیء نامناسب نیز باید بدون هیچ تفاوت خاصی، در بین این اشیاء باشد.به بازیکن بگویید:«یکی از اینها با بقیه فرق دارد (یاجور نیست) وبه خاطر همین باید از بقیه جدا بشود و برود یک جای دیگر.خوب نگاه کن و کسی را که با بقیه کمتر جور در می آید را پیدا کن.»
به بازیکن فرصت بدهید تا شیء نامتناسب را پیدا کند وازمیان بقیه اشیاء بردارد.اگر این کار را به درستی انجام داد،با تغییر صدا،از طرف شیء انتخاب شده از او تشکر کنید و اگر انتخابش اشتباه بود،باز هم صدایتان را تغییر دهید و طوری که گویا آن شیء دارد با بازیکن حرف می زند بگویید که شما با بقیه ی اشیاء تناسب دارید و دلیل آن راهم توضیح دهید.مثلا:«من مثل بقیه ی چیزهایی هستم که باهم بودیم.آخر همه ی ما گیاه هستیم؛به جز یک نفر. باید کسی را که مثل بقیه گیاه نیست پیدا کنی.»
به بازیکن یک فرصت دیگر هم بدهید واین بار اگر موفق نشد، خودتان شیء مورد نظر را بردارید واز طرف او به بازیکن بگویید شما بودید که با بقیه جور نبودید وعلت این جور نبودن را توضیح دهید.مثلا بگویید:
«من با بقیه فرق دارم، چون بقیه گیاه هستند، اما من ظرف هستم.»
بازی را به همین ترتیب ادامه دهید تا همه ی اشیائی که فرق دارند پیدا شوند.در مرحله ی بعد بازیکن باید اشیاء متفاوت را که از سایر اشیاء جدا کرده است و باهم متناسب هستند در دسته های سه تایی،درکنار هم قراردهد ودر واقع آنها را به خانواده شان برگرداند. با این کار،سه گروه سه تایی دیگر نیز به وجود خواهد آمد.
تغییر در بازی
* در شکل گروهی، هر بار اشیاء را جلوی چند بازیکن بچینید تاهر کدام از آنها سعی کنند زودتر از بقیه شی موردنظر را پیدا کنند و نام ببرند.
* در شکل گروهی،به تعداد بازیکنان،دسته های سه یا چهارتایی فراهم کنید تا هرکس یک بار فرصت پیدا کردن شیء نامتناسب را داشته باشد.سپس از آنها بخواهید با مشورت یکدیگر،اشیائی را که از گروه ها جدا کرده اند دسته بندی کنند.
* در شکل گروهی،استفاده از اشیاء مختلف دشوار به نظر می رسد. لذا می توانید به جای اشیاء ازکارت های تصاویر استفاده کنید.4کارت کنار هم بگذارید تا بازیکن،کارتی را که تصویر شیء متفاوت را نشان می دهد، جدا کند.در این صورت می توانید به هر بازیکن(به طور همزمان با سایر بازیکنان)یک دسته کارت چهارتایی بدهید.هرکس زودتر و به طور درست کارت ناهمخوان را پیدا کرد، بلافاصله دسته کارت بعدی را دریافت می کند.این کار تا تمام شدن همه ی کارت ها ادامه می یابد.سپس کسانی که بیشترین دسته کارت را دریافت کرده اند به عنوان برنده مورد تشویق قرار می گیرند.
* درشکل انفرادی نیز می توانید بعد از چند دور بازی با اشیاء، از کارت های تصاویر استفاده کنید وبه این ترتیب بازی را طولانی تر کنید.
* دسته های چهارتایی اشیاء را در قسمت های مختلف اتاق یا منزل بگذارید. می توانید در کنار هر کدام یک علامت نیز قرار دهید.مثلا کنار هر دسته از اشیاء، نقاشی یا کاردستی یک آژیر پلیس بگذارید. در صورت امکان، بازیکن لباس پلیس بپوشد و کلاه پلیس به سر بگذارد وآژیر کشان در اطراف اتاق یا منزل بگردد و بعد از پیدا کردن گروه های اشیاء، شی نامتناسب را پیدا کند.
* این بازی را می توان با قرار دادن اشیاء نامتجانس در قسمت های مختلف منزل ترتیب داد.مثلا قرار دادن قابلمه روی تختخواب، اتو در آشپزخانه،لباس در آشپزخانه،مسواک روی تلویزیون وغیره…بازیکن باید هر شیء نامتناسب در هر مکان را پیدا کند وآن را به مکان اصلی خود برگرداند.
* بازیکن با چشمان بسته وارد محل می شود بعد چشمان خود را باز می کند و با دقت در محیط، شیء یا وسیله ای که با محل همخوانی ندارد را پیدا می کند.
* تغییر بالا ،برای بازی گروهی نیز قابل استفاده است. به این ترتیب که هربار در کلاس شی ئی را قرار دهید که با کلاس درس همخوانی وتناسب ندارد. دو بازیکن که از قبل از کلاس بیرون رفته اند برمی گردند وسعی می کنند زودتر از دیگری شیء نامتناسب را پیدا کنند. این شیء می تواند وسایل مربوط به شغل های مختلف،لباس منزل،وسایل جشن تولد ومانند آن باشد.
* باز بازیکنان بخواهید علت انتخاب هر شیء به عنوان شیء نامتناسب را بگویند.
نکته
در مراحل اولیه بهتر است وسیله یا شکل مورد نظر سایر اشکال تفاوت زیادی داشته باشد، اما در مراحل بعدی باید وسیله به گونه ای انتخاب شود که بازیکن برای تشخیص نیاز به دقت و به کار گیری استدلال بیشتری باشد.
نمونه ی اشیاء پیشنهادی برای بازی:
وسایل مرتبط وسایل نامرتبط
گل میوه ی درخت کاج برگ درخت مو قابلمه
مداد دفتر کتاب پیراهن
شلوار دامن شلوارک روسری
سیب موز پرتقال بشقاب
ماژیک پاستل مداد رنگی خودکار
توپ عروسک ماشین خمیر دندان
آب سیب آب پرتقال آب هویج کیک
شکلات آدامس پاستیل برنج
سنگ کاشی موزاییک گوشی تلفن
نویسنده: دکتر مهری فاتحی